Skip to main content
Logo Urtica de Vijfsprong.nl
Over ons

Urtica de Vijfsprong: waar zorg en landbouw samenkomen op een plek die niet alleen een thuis biedt aan mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar ook aan eenieder die bewust wil leven en eten. Onze basis is gevormd door een diepgewortelde overtuiging, samengevat in onze grondsteenspreuk, die ons elke dag weer inspireert om te handelen vanuit liefde, wederkerigheid en respect voor de natuur en elkaar.

Een warm welkom

Wij nodigen je uit om deel uit te maken van onze gemeenschap, waar elke dag weer een stap gezet wordt naar een bewustere wereld. Een wereld waarin we niet alleen zorgen voor onszelf en elkaar, maar ook voor de aarde die ons voedt en behoedt.

De drijvende krachten achter alles wat we doen

Onze kernwaarden – Wederkerigheid, Pionieren en Bewust-zijn – zijn de drijvende krachten achter alles wat we doen.

  • Wederkerigheid zien we in de relaties tussen medewerkers, vrijwilligers en deelnemers, en ook in de symbiotische relatie tussen onze zorgverlening en biodynamische landbouw. Door de kracht van wederzijds geven en ontvangen, bieden we een helende omgeving voor zowel mens als aarde​​.
  • Pionieren is voor ons meer dan innoveren; het is het voortdurend zoeken naar harmonie tussen groei en duurzaamheid, tussen traditionele antroposofische zorgprincipes en moderne benaderingen van geestelijke gezondheidszorg en landbouw. Deze waarde moedigt ons aan om altijd vooruit te kijken, om oplossingen te vinden die zowel onze gemeenschap als de planeet ten goede komen​​.
  • Bewust-zijn is de kern van onze benadering van zowel zorg als landbouw. Dit houdt in dat we voortdurend streven naar zelfbewustzijn en bewustzijn van de wereld om ons heen, met een open, toegankelijke en persoonlijke benadering in al onze communicatie en interacties. Het omarmen van biodynamische landbouwprincipes is een weerspiegeling van deze waarde, waarbij we erkennen dat de aarde een levend organisme is waar we zorgvuldig en met aandacht mee om moeten gaan​​.

Antroposofie

In onze gemeenschap is de antroposofische zorg een leidraad voor het bieden van een warme en helende omgeving, terwijl onze biodynamische boerderij niet alleen voedzaam voedsel produceert, maar ook dient als een levendige, therapeutische ruimte. Samen vormen ze het hart van Urtica de Vijfsprong, waar iedereen die ernaar streeft om met aandacht en zorg te leven, welkom is.

Al 40 jaar een succesvolle samenwerking tussen zorg en landbouw

In 1984 is de Vijfsprong opgericht door Derk Klein Bramel. Pragmatische idealist, systematische vrijdenker, man van traditie én innovatie, pionier met aardse en hemelse blik. En grondlegger van de ‘zorgboerderij’ waar antroposofische zorg en biodynamische landbouw al meer dan 40 jaar samengaan.

de vijfsprong in 1984, oorspronkelijke boerderij
plantjes poten

In het kort

Bij Urtica de Vijfsprong zetten ongeveer 100 medewerkers, samen met stagiaires en vele vrijwilligers, zich dagelijks in om ondersteuning te bieden aan ongeveer 250 mensen in hun woon- en werkomgeving. Deze gezamenlijke inzet vormt de basis van onze gemeenschap waar zorg en ontwikkeling hand in hand gaan.

De leiding van Urtica de Vijfsprong ligt in handen van directeur/bestuurder Bram van den Esker, die de wettelijke eindverantwoordelijkheid draagt voor zowel de geboden zorg als de exploitatie van de instelling.

Raad van Toezicht Urtica

  • Frans van der Steen
  • Kees Lempke
  • Joriet Snijder
  • Gury Douma

Raad van Toezicht De Vijfsprong

  • Hans Wopereis (voorzitter
  • Inno Kok
  • Koos Bakker

Documenten

Beschibare downloads
cliëntinformatie
Soms kan het voorkomen dat je ontevreden bent over de zorg die je (niet) krijgt, of je ervaart dat er sprake is van niet vrijwillige zorg, dan kan je contact opnemen met onderstaande mensen.
Ons Organogram

De cliënt staat in het midden, daaromheen hebben we zorg en werk georganiseerd, dat doen we met professionals, vrijwilligers en naastbetrokkenen. 

Contact

Contact opnemen, kom langs, bel of mail.
1 Step 1
Persoonlijke informatie
Contact informatie
Bericht
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right